42 éves férfi vagyok. Budapesti unokaöcsém ajánlotta ezt a fórumot. Családom, munkám Kaposvárhoz köt. Nehéz és költséges volna eljutnom a fővárosba Nagy segítséget jelentene, ha alábbi kérdéseimre szakemberektől kaphatnék választ:
1
Mit jelent, hogy kell értelmeznem ezt a gerinc röntgen eredményt? Amennyiben természetes kopást jelent, azt egy tizes skálán milyen mértékűnek lehetne elképzelni? Sérvtől, kezdődő kitüremkedéstől nam kell tatanom?
"Háti és lumbosacralis go. 2.ir felvétel: A csigolyatestek magassági átmérői végig megtartottak. A Th go. Felső szakaszán a korongrések ventrál felé kissé beszűkültek. Kiegyenesedett L. lordosis. Egyéb kóros radiologiai eltérés nem látható."
2
3 éve egy súlyzós edzés során beszereztem egy makacs sérülést. Karhajlatból kiinduló alkarra bicepszre és könyök tájékra kisugárzó erős fájdalom. Közel egy éves türelmes pihentetés következett. Mielőtt ismét elkezdtem a sportot a biztonság kedvéért azért megvizsgáltattam magam. Röntgen után azt mondta a reumatológus, hogy csak megerőltettem. Az ilyesmi a legtöbb sportolóval előfordul. És elküldött egy néhány hetes fizikoterápiás kurzusra. A megnyugtató válaszon felbuzdulva immáron két éve ismét súlyzózok. De a hajdani sérülés emlékeként azóta is minden karhajlításnál egy tépőzár szerű hang hallatszik. A hang befelé fordított tenyereknél megszűnik. Előrenéző tenyértartásnál erősődik. Tartottam egy három hónapos béres porcerő tabletta kúrát. A tépőzár hang ugyan nem szűnt meg de olajozottan fájdalommentesen ment a sportolás. Már két hete nem szedem a porcerősítőt. És talán az abbahagyás miatt a zajos helyen terhelésre baljós feszültség jelentkezik, ami a csuklótartás megváltoztatásával egy kattanás kíséretében (mintha helyére ugrana belül valami) eltűnik.
A leírtak alapján vajon mitől vannak a panaszaim? A sporttal járó napi szintű igénybevétel és a nemkívánatos mértékű porckopás megelőzése érdekében szükséges-e orvosi beavatkozás, vagy műtét? Esetleg elegendő csak odafigyelve együtt élni a problémával?(Fásli, porcerősítők tartós használata, a fájdalmat okozó mozdulatok mellőzése, csuklótartással való korrigálás) A Béres porcerő és általában az izületvédő tabletták nem kúraszerű folyamatos egész éven át tartó szedése egészséges dolog, okozhat valami mellékhatást? Igaz-e hogy ezek a készítmények a gerinc problémákra nem csak az egyéb izületekre vannak jótékony hatással?
Köszönöm! Várom szíves válaszukat.