ETI szakvizsga voll mérés használatához

E fórumon feltett kérdéseket természetgyógyászok válaszolják meg.

ETI szakvizsga voll mérés használatához

HozzászólásSzerző: sgabi21 » 2011.02.16. 11:48

Az a kérdésem lenne, hogy milyen szakvizsgát kell az ETI-ben tenni hivatalosan, hogy a Voll módszerhez ANTSZ engedélyt kapjak.

Előre is köszönöm a választ!
sgabi21
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2011.02.16. 11:45

Re: ETI szakvizsga voll mérés használatához

HozzászólásSzerző: A. Zoli » 2011.02.17. 13:29

Kedves sgabi21!

Elöljáróban, mint a fórum moderátora szeretném jelezni, hogy a Természetgyógyász válaszol fórum célja betegség megelőzési tanácsok, kezelési javaslatok nyújtása és ehhez szorosan kapcsolódó kérdések megválaszolása. A Voll mérés végzéséhez szükséges jogosítványok köre túlmutat e fórum határain.

Mindazonáltal tudásomhoz mérten igyekszem megválaszolni a feltett kérdést:
Röviden: nem tudom, hogy milyen ETI tanfolyam létezik a Voll módszerhez.

Bővebben:
Általánosságban ÁNTSZ engdedélyt abban az esetben kell kérnünk, ha egészségügyi szolgáltatást nyújtunk. Az egészségügyi szolgáltatás talán leghasználhatóbb definícióját az Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 3§ e) pontja adja meg.
Amennyiben a fentiek fényében ÁNTSZ engedélyhez kötött tevékenységről van szó, akkor az ÁNTSZ engedély megszerzéséhez szakképesítésünknek megfelelő tevékenységre kell engedélyt kérni, illetve gondoskodni kell arról, hogy az ÁNTSZ által a jogszabályok alapján elvárt, az adott tevékenységre vonatkozó szakmai minimum követelményeknek eleget tegyünk.
A Voll-féle diagnosztika tudomásom szerint még nem szakma éppúgy, mint ahogyan a vérnyomásmérés vagy vércukormérés sem az. Így kifejezetten erre, mint tevékenységre nem érdemes engedélykérést alapozni, hiszen az ÁNTSZ ilyen esetben kénytelen szakértő véleményét kérni a tevékenység szakmai minimumfeltételeinek meghatározásához. A szakértői vélemény pedig valljuk be, sok esetben szubjektív és kiszámíthatatlan.
Ugyan a jogszabályi hátteret most nem tudom beidézni, de fontos szem előtt tartani, hogy tudomásom szerint általánosságban igaz, hogy diagnózist csak orvos állíthat fel, így tehát a Voll készüléket diagnosztikai célra csak orvos használhatja.
Kifejezetten a Voll-féle mérési eljárás jogi hátterének tekintetében a 11/1997. (V. 28.) NM rendelet
a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről
lehet mérvadó.
http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700011.NM
E rendelet három helyen is említi a Voll féle eljárást:
  • Egyrészt az akupresszőr szakképesítés szakmai követelményei között a természetgyógyászati modulban, a természeggyógyászati állapotfelmérő módszereken belül a műszeres vizsgálatok között első helyen.
  • Másrészt ugyanitt a biológiai fogorvoslás tekintetében.
  • Harmadszor pedig a bioenergetikus továbbképzés szakmai vizsga részeként hivatkozik a Voll-féle elektrodiagnosztikára.
Annak is utánanéztem, hogy az érvényes CE jelzettel rendelkező hazai gyártású EAV ME 9402-es Voll-féle diagnosztikára és terápiára alkalmas készülék gyártója, milyen követelményeket támaszt a készülék felhasználójával szemben:
A gyártó szükséges iskolai végzettséget vagy tanfolyamot ugyan nem ír elő, de felhívja a figyelmet, hogy egészségügyi alkalmazhatósághoz "az alkalmazónak az akupunktúrában, elektroakupunktúrában, Voll féle diagnosztikai és terápiás módszerben egyaránt tájékozottnak kell lennie." A Voll féle diagnosztika megismerésének tekintetében Dr. Rideg Sándor a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége által is elismert tanfolyamait tudom ajánlani. Például: http://eav.minel.hu/tanfolyam.php#voll1
A fent említett készülék tanúsított egészségügyi alkalmazási területei között megtalálhatóak az elektroakupunktúrás diagnosztikai mérések, terápiás beavatkozások valamint a természetgyógyászati jellegű szűrővizsgálatok is.
Amennyiben a szóbanforgó készülékről további részleteket szeretne megtudni látogasson el a http://eav.minel.hu honlapra!

Végezetül mégegy, már több esetben zavart okozó tévhitet szeretnék eloszlatni: a Voll-féle mérés NEM biorezonanciás mérés, hanem egyenáramú elektromos vezetőképesség mérés a bőr akupunktúrás pontjain keresztül.
Avatar
A. Zoli
 
Hozzászólások: 52
Csatlakozott: 2011.01.25. 15:07


Vissza: Természetgyógyász válaszol

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron