IZÜLETEK

Betegségek, tünetek kezelésével kapcsolatos kérdések és válaszok.

IZÜLETEK

HozzászólásSzerző: Kobuc » 2011.06.14. 11:44

42 éves férfi vagyok. Budapesti unokaöcsém ajánlotta ezt a fórumot. Családom, munkám Kaposvárhoz köt. Nehéz és költséges volna eljutnom a fővárosba Nagy segítséget jelentene, ha alábbi kérdéseimre szakemberektől kaphatnék választ:

1
Mit jelent, hogy kell értelmeznem ezt a gerinc röntgen eredményt? Amennyiben természetes kopást jelent, azt egy tizes skálán milyen mértékűnek lehetne elképzelni? Sérvtől, kezdődő kitüremkedéstől nam kell tatanom?

"Háti és lumbosacralis go. 2.ir felvétel: A csigolyatestek magassági átmérői végig megtartottak. A Th go. Felső szakaszán a korongrések ventrál felé kissé beszűkültek. Kiegyenesedett L. lordosis. Egyéb kóros radiologiai eltérés nem látható."

2
3 éve egy súlyzós edzés során beszereztem egy makacs sérülést. Karhajlatból kiinduló alkarra bicepszre és könyök tájékra kisugárzó erős fájdalom. Közel egy éves türelmes pihentetés következett. Mielőtt ismét elkezdtem a sportot a biztonság kedvéért azért megvizsgáltattam magam. Röntgen után azt mondta a reumatológus, hogy csak megerőltettem. Az ilyesmi a legtöbb sportolóval előfordul. És elküldött egy néhány hetes fizikoterápiás kurzusra. A megnyugtató válaszon felbuzdulva immáron két éve ismét súlyzózok. De a hajdani sérülés emlékeként azóta is minden karhajlításnál egy tépőzár szerű hang hallatszik. A hang befelé fordított tenyereknél megszűnik. Előrenéző tenyértartásnál erősődik. Tartottam egy három hónapos béres porcerő tabletta kúrát. A tépőzár hang ugyan nem szűnt meg de olajozottan fájdalommentesen ment a sportolás. Már két hete nem szedem a porcerősítőt. És talán az abbahagyás miatt a zajos helyen terhelésre baljós feszültség jelentkezik, ami a csuklótartás megváltoztatásával egy kattanás kíséretében (mintha helyére ugrana belül valami) eltűnik.
A leírtak alapján vajon mitől vannak a panaszaim? A sporttal járó napi szintű igénybevétel és a nemkívánatos mértékű porckopás megelőzése érdekében szükséges-e orvosi beavatkozás, vagy műtét? Esetleg elegendő csak odafigyelve együtt élni a problémával?(Fásli, porcerősítők tartós használata, a fájdalmat okozó mozdulatok mellőzése, csuklótartással való korrigálás) A Béres porcerő és általában az izületvédő tabletták nem kúraszerű folyamatos egész éven át tartó szedése egészséges dolog, okozhat valami mellékhatást? Igaz-e hogy ezek a készítmények a gerinc problémákra nem csak az egyéb izületekre vannak jótékony hatással?

Köszönöm! Várom szíves válaszukat.
Kobuc
 
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2011.06.14. 11:28

Re: IZÜLETEK

HozzászólásSzerző: Dr Leitem Ágnes » 2011.06.14. 12:37

Tisztelt Kobuc Úr!
Azt mondják, a türelem rózsát terem, ami az ön esetére sajnos, nem vonatkozik! A 3 éve szerzett súlyzós balesete következtében kialakult "tépőzáras" hangeffektus felhívja a figyelmet arra, hogy vagy: kevés az ízületi folyadék, vagy a részleges szakadás szervűlt és letapadt. A gerinc röntgen eredménye alapján (( beszűkült ízületi rések, kiegyenesedett gerincoszlop )) javaslom, hogy a további súlyemelést (mely pont a jelzett gerinc szakaszt terheli), mellőzze és a további sérülések elkerülése végett inkább az úszást preferálja. Vegye igénybe az IBR-System kezelést, mely segít abban, hogy a további sérüléseket elkerülje. Üdvözlettel, Dr Leitem Ágnes
Dr Leitem Ágnes
Naturport Egészségközpont
1065 Budapest, Bajcsy Zsilinszky út. 55. I./1.
06 20 9137065
www.naturport.eu
Avatar
Dr Leitem Ágnes
 
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2011.02.08. 17:19

Re: IZÜLETEK

HozzászólásSzerző: Kobuc » 2011.06.14. 14:52

Tisztelt Doktornő!
Köszönöm válaszát! E szerint még akkor melegében kés alá kellett volna feküdnöm? Talán még ma sem késő...Ha hinni lehet az izületvédő tabletta betegtájékoztatójának a három hónapos kúra alapos kenést biztosított. Így sajnos marad az Ön által említett rosszul letapadt szalag eshetősége. A súlyzós edzések teljes abbahagyása szükséges? Vagy elegendő volna a felső gerincszakaszt terhelő döntött törzsű evezések kiiktatása? A tépőzár hang mellett nem ártalmas a súlyzózás? Örömmel hallom hogy az IBR system segít. A kezelés megszüntei a tépőzár hangot? Van olyan hatásos, minta műtét?
Kobuc
 
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2011.06.14. 11:28

Re: IZÜLETEK

HozzászólásSzerző: Dr Leitem Ágnes » 2011.06.14. 16:41

Kedves Kobuc!
Vannak esetek, betegségek, amikor KÉS alá kell feküdni, és vannak, amikor nem. Gondolja át, hogy egy műtétnek is számos veszélye van, ezért csak szükség esetén! Viszont, amikor utoljára lemegy az edzőterembe, minden súlyzós mozdulatánál figyelje meg pontosan, hogy hova hat az erő, amivel dolgozik. Ugye? hát mind a gerincoszlopra és a felkarra. Tudja, én mindenkit a mozgásra, sportra biztatok, de önt erről a sportról le kell beszélnem. Az IBR kezelés sokat segít, rendbe hozza a porcos, a kötőszövetes, az izom állományt. Lehet, hogy a tépőzár megmarad, legalább figyelmezteti, ha helytelen mozdulatot végez. Üdvözlöm, Ágnes
Dr Leitem Ágnes
Naturport Egészségközpont
1065 Budapest, Bajcsy Zsilinszky út. 55. I./1.
06 20 9137065
www.naturport.eu
Avatar
Dr Leitem Ágnes
 
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2011.02.08. 17:19

Re: IZÜLETEK

HozzászólásSzerző: Kobuc » 2011.06.15. 14:06

Mindenkinek mást jelent az aktív életmód. Esetemben a testsúlykontroll, tervszerű táplálkozás, megfelelő mennyiségű pihenés mellett a kerékpározás, kocogás és kondizás hármas egysége jelenti a harmóniát. Ha valamelyik pillért eltávolítjuk összedől a fiatal éveim óta stabil építmény. A kerékpározással, futással jó állapotban tarthatjuk keringésünket. A hosszú évek alatt megszerzett izomzat szinten tartásához súlyzós tréningre van szükség. Nem a versenyszint elérése a célom. Szeretném mindhárom mozgásnemben hosszútávon, idős napjaimban is megőrizni mobilitásomat. Ilyen tervek mellett nyilvánvaló, hogy mihamarabb találnom kell valami olyan beavatkozást, kezelést ami a tépőzár effektust garantáltan megszünteti. Biztosan van ilyen, csak nem tudok róla. Várom segítő ötleteit. Kérem mondjon néhány szót a műtétről is! Hogy történik? Mik a kockázatai?
A befáslizott kar, edzés közbeni csuklótartással korrigálás és a mértéktelen izületvédő fogyasztás átmenetileg jó megoldás. De hosszútávon semmiképpen.

Az Ön által leírtakból úgy látom, hogy az IBR kezelés a szalagrendberakó beavatkozás után, a felépülési szakaszban jelenthetne jó alternatívát.
Kobuc
 
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2011.06.14. 11:28

Re: IZÜLETEK

HozzászólásSzerző: Kobuc » 2011.06.15. 14:11

Ma éppen súlyzós napom van. Megfigyelem az erőhatásokat és holnap beszámolok róla. Köszönöm a tippet! Jó ötlet megvizsgálni melyik mozdulat hova hat. Az egyes izomcsoportokra jó pár gyakorlat van. Egy kis odafigyeléssel nem nehéz kiválasztani melyik az a mozdulat ami a legkevésbé terheli az érzékeny területeket.
Kobuc
 
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2011.06.14. 11:28

Re: IZÜLETEK

HozzászólásSzerző: Dr Leitem Ágnes » 2011.06.15. 14:30

Kedves Kobuc Úr!
Szisztematikusan felépített életmódjához gratulálok, példaértékűnek tartom! A műtétről önnek sebészektől kell beszerezni az információkat, ebben nem tudok segíteni. Az edzésen szerzett tapasztalataihoz hétfőn tudok hozzászólni, szabadságon leszek holnaptól. Üdvözlettel, Ágnes
Dr Leitem Ágnes
Naturport Egészségközpont
1065 Budapest, Bajcsy Zsilinszky út. 55. I./1.
06 20 9137065
www.naturport.eu
Avatar
Dr Leitem Ágnes
 
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2011.02.08. 17:19

Re: IZÜLETEK

HozzászólásSzerző: Kobuc » 2011.06.28. 15:03

Kedves Ágnes!
Azóta több edzést is tartottam. Közben az alábbiakat tapasztaltam. Az érintett területekre a támaszték nélkül döntött törzzsel végzett emelések, evező mozdulatok hatnak előnytelenül. Ezeket a gyakorlatokat végleg levettem a listáról. Háterősítésre inkább saját testsúllyal végezhető húzódzkodásokat végzek. Az evezésnek pedig a könnyű egykezes súllyal végzett változatát alkalmazom, amikor szabad kezünkkel egy edzőpadra támaszkodva biztosítunk stabil támaszt felsőtestünknek. Kerülöm a 45 foknál mélyebb törzsdöntést.
A nyomó mozdulatoknál vízszintes fekvő helyzetben éreztem enyhe merevséget a lapocka tájéki hátizmokban. ( Ez lehet hogy már évek óta jelen van, de csak most, hogy a gerinc reakciókra koncentrálok figyeltem fel rá) A támla minimális 20 fokos megemelésével a kényelmetlenség érzés teljesen eltűnt.
Néhány napja öt perces könnyű gerinctornát is rendszeresítettem. Ezt reggelente ágyban végzem. Néhány könnyű izomfeszítő lazító gyakorlatról van szó, de már néhány alkalom után is érzem a hatását. Szeretném szélesíteni szűkös kezdő repertoáromat. Ha ajánlani tud interneten közzétett gerinctorna anyagot kérem linkelje be.

Szeretném megkérdezni, hogy a kiegyenesedett l lordosis egyszerű, tornával korrigálható tartáshibát jelent-e? Vagy ennél súlyosabb a helyzet? A rendszeres kerékpározást és kocogást szabad vele végezni? A bicajon nem terhelődik rá testsúlyunk az izületekre. Hál Istennek intenzív formában, magasabb pulzuson is gond nélkül tudom csinálni. A futás kifejezést viszont szándékosan nem használom, ugyanis a gerinc védelme érdekében a gyalogtempónál alig gyorsabb ám min 30-40 percen át kitartó kocogást alkalmazok) A sprintek nem esnek jól, mert attól tartók becsípődik a derekam.
Kobuc
 
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2011.06.14. 11:28


Vissza: Orvos válaszol

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron